I brist på blandare…

14 sep

…får man hitta på något annat att göra!

Ja, veckans vardagar susar ju snabbt förbi då det är arbete som gäller, men på helgen kan jag göra annat.

Lördagen, som var ordentligt blåsig och kall, inleddes med att jag grävde och spettade hål för tre stolpar i överkant på tomten, i linje med grannens häck. Där stod tidigare 2 björkar men dessa kapades ner för två år sen, då de började bli för gamla. De stubbarna ville inte förra helgens grävmaskinist ge sig på, då deras rötter gick ut i diket där både el och fiber passerade… De får stå kvar tills de ruttnar istället. Men framför stubbarna, från tomten sett, skulle jag sätta upp ett vind/insynsskydd. Så småningom är tanken att det ska bli ett plank, men så här till att börja med fick det bli ett bambustaket. Jag fick överta det från sonen och svärdottern då de inte ville ha kvar det i sin trädgård. 5 m långt och 170 cm högt. Jag satte ner 250 cm långa stolpar och satte fast bambustaketet med najtråd i stolparna.

Sen byggde jag en odlingslåda framför staketet av de för ändamålet sparade gamla golvbrädorna inifrån huset. De golvbrädor som var fina är sparade, men alla var inte så fina. När lådan var klar fyllde jag den i botten med lite gamla kvistar och grenar, för fukthållande effekt. Därefter fyllde jag med den jord jag grävde upp och sparade när jag anlade grusgången framför huset. Det översta lagret blev lite sparad bokashijord. Jag hade en del plantor och lökar som jag ville få ner i jord, därför så bråttom med att bygga. Dels hade jag fått en Tayberryplanta från en kompis i södra Sverige. Den har växt bra sen den kom – hon skickade den i ett paket – men det beror på vad den tycker om vår vinter. Nu har den fått bästa möjliga förutsättningar med genomsläpplig jord och vindskydd för västanvinden.

Jag hade också några perenner och lökar jag fått överta från sonens och svärdotterns trädgård, en kruka med gräslök som jag grävde upp bredvid huset och en kruka med mynta som jag köpte i somras. Myntan planterade jag i sin kruka, för säkerhets skull… Den kan ju vara lite invasiv! 🙂

När trädgårdspysslet var klart var det dags för mat och sen funderade jag på hur jag skulle lösa mitt “diskproblem”. Hösten kryper obönhörligt närmare och det var inte alla dagar det var så skönt att stå ute i partytältet och diska…och disken torkade långsamt. Eftersom rörmokaren hade varit här nån gång i veckan och kopplat ihop avloppet, innebar det nu att jag skulle kunna använda avloppet inomhus… Jag hade köpt två 45-graders rör i rätt dimension så jag tänkte jag skulle försöka montera ihop till ett fungerande avlopp.

Det nya avloppet i köket satt väldigt nära väggen och det gamla gjutjärnsavloppet på min utediskbänk satt ganska långt ifrån väggen, men det kanske kunde gå! Det visade sig också att gjutjärnsröret gärna hade kunnat få fara en decimeter kortare…men jag hade inget lämpligt att kapa gjutjärn med.

Jag försökte få tag i en bit rör i rätt dimension men lyckades inte, så då kom MacGyver i mig fram! En petflaska och eltejp så var problemet löst! 😀 Jag fick höja upp diskbänken rätt mycket så den är egentligen lite väl hög för mig, 105 cm istället för 90 cm. Sonen som är 196 cm skulle nog jubla men för mig som bara är 160 cm blir det nästan till att stå på tå!

Då det var en gammal diskbänk så hade jag inte någon propp som passade, får fortfarande diska i balja, men jag kunde tömma baljan i diskhon när jag var klar, behövde inte bära ut slaskvatten. Även vattenkokaren till att värma vattnet, skräppåsen och vattenhinken fick komma in, så nu är det bara till att diska!

På söndagen ska en kompis komma med traktor och en specialharv för att hjälpa mig att försöka få till gräsmattan lite slätare och jämnare. Sen är jag i valet och kvalet om jag ska så gräs nu eller vänta till efter vintern, så det får sätta sig lite. Det är ju bäst grobarhet nu på hösten med den nattfukt som är…

Förresten! En eftermiddag i veckan när jag kom hem från jobbet trodde jag att jag hade glömt lampan på inne på min “toalett”… Det lyste så fint! 🙂

Det visade sig att det var solen som spelade mig ett spratt! 😀

2 svar på ”I brist på blandare…

  1. Haha, bara för Anton att komma och diska åt dig. Tack för tidningsurklippet! Jag ska ha skypeseminarium om hållbara material via WSP hållbarhetsnätverk i England idag. Då ska jag nämna ditt lerbadrum! Ska bara googla vad byggtekniken heter på engelska…

    • Eller hur! Det är väl det minsta man kan begära, att han kommer och diskar! 🤪
      Blir intressant att höra vilka reaktioner du får av detta, med lerbadrum.
      Hur gick det med dina kontakter med Ragunda kommun? Hade de använt sig av nån akustiker vid projekteringen? 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *