Arbetshelg

8 sep

Kan man verkligen säga…

På fredagen strax före lunch dök grävmaskinen och grävmaskinisten upp. Det var ju dags att gräva för jordvärme. Efter min kontakt med firman som skulle utföra det hela, hade jag fått vetskap om fler vatten- och avloppsledningar än vad jag visste tidigare, så jag var lite bekymrad. Grävis trodde också att det skulle bli svårt att få ut den längd på slangen som krävdes (600-700 m), men han skulle göra ett försök. Innan han började med just det momentet, behövde han rensa tomten på allsköns bråte, läs gamla och nya stubbar. Förutom de 8 stubbar som fanns på min tomt, bad jag honom också ta en stubbe på granntomten, som låg precis intill tomtgränsen. Jag hade pratat med grannen och hon ville gärna ha bort den. Eftersom vi ändå skulle stöta på rötterna när vi grävde så tyckte jag det var lika bra.

Här fanns mina stubbar…och en gammal telefonstolpe…och en gammal järnspis…

Min värdefulla lera skulle han också få flytta på – behöver ju den till mitt fortsatta arbete.

Här är han igång. Några stubbar uppbrutna och flyttade. Stubbarna lades i nederkant av tomten där vi ändå inte skulle gräva på grunda av vattenledning.

Första tanken var att kan skulle gräva en ränna med skopan, 160 cm bred. Sen skulle man lägga en slinga på varje sida av diket. Sen hoppa över ca 1 m och gräva nästa dike. När han hade funderat en stund bestämde han sig för att det var bättre att gräva upp allt, för att kunna utnyttja varje centimeter. Här är han på gång.

Mycket massor blir det…tyckte jag här…

Och mera skulle det bli!

På lördagen började vi lägga ut slangen vid 9-tiden på morgonen. Ska erkänna att det inte var en så rolig dag att vara ute och lägga slang… Regnet vräkte ner större delen av dagen. Skulle ha behövt vindrutetorkare på mina glasögon! 😀

När de 7 första slingorna var utlagda, började han ösa tillbaka alla massor och lägga dem i mitten av det första diket.

Mycket massor att stå på med grävaren…

Han gick längs med diket och la över allt till mitten. Sista slingan ville han se så vi skulle veta var nästa slinga skulle ligga.

Stor maskin, 14 ton, och hanterar massorna som om man breder smör på en smörgås. Imponerande! 😀

Tidsödande arbete…

Längst ner i diket kunde man se slingorna där vi vände.

Diket mot grannen som sen viker av upp mot huset. Vi la markisolering under slangen en bit där den korsade vattenledningen.

Där den korsade avloppet fanns det redan markisolering, ovanpå avloppsröret.

Så började han på dike nummer två. Något smalare för vi behövde bara få plats med 3 slingor till.

Nästan färdig med dike nummer två. Svårt att få plats nånstans med grävaren så det skulle gå att få upp den sista jorden, men det gick! När han var klar stod grävaren på toppen av en hög som var högre än nocken på partytältet…

Han öste tillbaka en del redan på lördagen för att inte behöva lämna grävaren uppe på toppen av högen…

Återfyllningen påbörjad.

Här har han skalat av rätt mycket av högen, ändå var den imponerande stor!

På söndagen fortsatte han med återfyllningen och hips vips så var högen bort! 🙂

Han fortsatte neröver. La igen med sin stora skopa, sen åkte tillbaka och jämnade ut det med planeringsskopan.

Bara en liten hög kvar. Sand till mitt bruk och till barnbarnens sandlåda.

Snyggt blev det!

Han hade även jämnat ut tomten så den slänt jag tidigare hade mitt på gräsmattan flyttades till tomtgräsen mot grannen. Tidigare var det också en avsats ner till lägdan, men nu blir det gräsmatta av alltihopa!

Även mot grannen på andra sidan blev det utjämnat. Grävaren kvar tills de kopplat ihop avlopp och värmeslang, då försvinner de sista högarna. 10 slingor blev det och med de båda ändarna som går mot huset så blev det ca 660 meter, härligt! Mer än någon av oss trodde när vi började.

De stora stubbarna grävde han ett hål till på lägdan, vände stubbarna upp-och-ned och fyllde tillbaka jorden ovanpå. Nu kan jag odla där till sommaren och så småningom blir stubbarna prima matjord! 😀 En hugelbädd.

Upp mot byvägen. Förvånansvärt slätt och fint för att ha en så stor maskin.

Jag kunde inte gå sysslolös medan han höll på med sitt grävande så jag tog mig an ena knuten på huset. Var så nyfiken på att se hur det skulle se ut med även knutbrädor i svart. Jag målade en av de breda brädorna, plockade ner stupröret, bröt loss befintliga knutbrädor försiktigt, så jag skulle kunna använda dem som mall. Sen borstade jag en bit av väggen, gaveln mot grannen, och målade en bit av den. Allt för att inte behöva kladda på den färdiga knuten när det skulle vara dags att måla hela väggen. Därefter sågade jag till de båda delarna och satte ihop dem. Rödfärgen målade jag två gånger men svartfärgen på sockelbrädan bara en gång. Den kommer jag lätt åt att måla en gång till om det behövs. Sen var det dags att montera knuten och återmontera stupröret.

Mycket nöjd med resultatet! 🙂

På tomten återstår det nu en del finplanering för mig. Ska försöka få hit en traktor som kan hjälpa mig med “krattandet” – lite för stort för att gå och kratta för hand…

Sen ska jag flytta ett träd, sätta upp ett vindskydd och plantera en buske jag fått av en god vän. En Tayberrybuske. Ska bli spännande att se om den överlever vintern. Jag ska montera upp gungställningen och se var den ska få stå och dessutom göra plats för en rejäl sandlåda. Jag ska även försöka skala av grässvålen mellan kyrksalen och partytältet. Det visade sig tack vare de “skador” som uppkom när han öste tillbaka jorden, att under grässvålen är det singel i ett ganska rejält lager! Ska försöka få fram det till att börja med, innan jag öser på nåt eget singel. Har börjat gräva loss lite svål och det jag fått loss hittills har jag lagt i slänten mot grannen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *