Work in progress..

5 okt

Jo det går framåt…om än inte så snabbt när bara kvällar/helger står till buds.

Måndag kväll ägnade jag åt att täcka golven med papp och även skrapa bort överflödig färg i taken, där taklister och armaturer suttit. När jag kom till muren och skrapade där så insåg jag att en del av putsen var lös. Vid närmare undersökning så var det all puts som var lös, så den åkte ner! Har lämnat in bygganmälan för att sätta in vedspis (tänkte egentligen spara med det…) nu när muren ändå är framme.

Glad att jag gjorde detta innan allt var klart för det dammar oerhört!

På tisdagen tvättade jag taken som varit målade och även fönstersmygar. Mycket lerdamm i dem efter två års arbete med lera. Taken färdiga för målning.

På onsdagen fick jag ställningen monterad så på onsdag eftermiddag påbörjade jag rivningen av det sista vid nocken. Nådde inte allt utan stege utan det fick bli fortsättning på det på torsdagen.

När allt var rivet kunde man se att fönstret haft en annan placering tidigare. Bestämde mig för att sätta det nya fönstret på en annan höjd då det nuvarande hade nederkant på fönstret i nivå med golvet – inte riktigt lyckat.

På fredagen var elektrikern hit och flyttade på mätarskåpet. Det hade haft lite korta skruvar som bara gick in i masoniten och tretexen så det hade lossnat och ramlat ner… Som tur var utan att något gick sönder. Jag hade grävt fram kabeln och grävt en ny ränna dit skåpet skulle sitta. Jag började riva vid fönstret på övervåningen. Bågarna var bara fästa med spikar från utsidan så jag plockade lös dem och bar in dem på vinden. Karmen var fäst med kilar och spikar så bågfilsbladet fick jobba för att få lös den, men det gick bra! Även karmen åkte in på vinden – den ska användas i ett senare projekt! 🙂

Jag inspekterade reglarna invändigt för att räkna ut hur jag skulle göra med resten, men bestämde mig för att vänta till lördagen med större ingrepp, så jag “stängde” och gjorde kväll.

På lördagen rev jag bort alla delar som skulle bort, med hjälp av såg och kofot. Jag satte även dit en ny regel som går ända upp mot takstolen där vid nocken.

Sen var det dags för de vågräta reglarna som fönsterkarmen ska passas in mot. Då de ursprungliga stående reglarna inte var helt lodräta fick det bli lite trixande innan allt var klart.

Över natten stängde jag hålet med en presenning, då plywoodskivan fått bli “golv” där inne på vinden.

På söndagen funderade jag över hur jag skulle bära mig åt för att få upp karmen upp dit, men med lite trixande och fixande och hjälp av ett spännband så gick det bra!

Tänkte först bara nöja mig med att sätta in karmen, men insåg att jag måste försöka få upp även bågarna, för att se att karmen satt rätt. Även där behövdes det lite trixande för att få upp bågarna, men skam den som ger sig! 🙂

Bågarna passade bra, skönt!

Sen kapade jag till den fasadbräda som skulle täcka hålet ovanför fönstret.

När jag gjort det och funderade på resten, bland annat behöver jag hjälp med att kapa de panelbrädor under fönstret som ska bort, så insåg jag att jag satt fönstret “fel”… Alla andra fönster sitter i nivå med panelen, detta sitter bakom panelen…

Nåja, gör om – gör rätt får bli en annan dag. Stängde hålet med presenning och gjorde kväll, Bara alla panelbrädor är bytta kan jag måla denna del av huset också och även sätta foder på fönstret. Får se hur mycket som hinns med på kvällarna – det skymmer så fort numera. Annars får det bli ett ordentligt ryck nästa helg så ska nog denna sida kunna bli klar och ställningen plockas bort! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *