Regn och sol

22 sep

Vädret varierade de senaste dagarna, ömsom regn, ömsom sol. På torsdagen fick jag hit tvångsblandaren igen så därmed var delar av helgens arbete planerat. på fredagen fick jag en ställning monterad på gaveln mot grannen, så jag skulle kunna måla den väggen. Snickarna bytte även ut fönsterkarmen och bågarna på övervåningen, från en med enkelruta till en med kopplade bågar.

Fredag eftermiddag/kväll användes till att sätta in ett innertak i min lilla “toalett” i trapphuset. Där satt bara en plast upp mot den oisolerade vinden och den stoppade inte kylan så bra. Jag var och köpte ett paket markisoleringsskivor som jag kapade till så de passade där. Även det gamla hålet efter takluckan, som satt i det som nu ska bli badrum, fick ett “lock” av markisolering.

På lördagen, som var en småmulen dag med bitvis regn, inledde jag operation köra blandare. Jag fick börja med att sätta fast den på traktorn och först då backa traktorn på plats. Ganska stolt. Har aldrig kört traktor innan denna sommar men det funkade bra ändå! 🙂

Körde en sats först på 18 hinkar. Gjorde den ganska fast för att det inte skulle innehålla så mycket vatten, för att om möjligt korta torktiden något. Först byggde jag en ram av 45×95’s virke, som avgränsning. Innanför den ramen skulle golvet upp till nästan färdig höjd. Men jag började med att putsa väggarna inom samma ram och till den höjd jag bestämt att lerväggen ska ha. Därefter fortsatte jag med golvet. Det gick åt 8 hinkar till väggarna så de resterande 10 räckte inte alls till golvet. Blandade en sats till, 19 hinkar och gjorde färdigt så långt det räckte. Inte hela golvet innanför ramen blev täckt, skulle nog ha behövt 3-4 hinkar till, men då var orken slut. Egentligen har det ingen större betydelse, det viktiga är att pumpen får plats och det får den gott och väl nu. Jag placerade aerotempern uppe på ramen så den skulle blåsa direkt på det nya golvet och flyttade luftavfuktaren alldeles intill. Därefter var både dagen och jag slut… Senare ska den sista finputsen på och i den ska det vara 1 % linolja. Sen ska golvet behandlas 2 gånger till med linolja, innan det är färdigt. Ja, målas i önskvärde kulör med äggoljetempera kan också läggas till.

På söndagen var vädret bättre. Strålande sol från en blå himmel! Då var det dags att ta tag i gaveln. Först skulle jag riva bort så mycket som möjligt, utom precis där luftvärmepumpen satt. Därefter skulle allt borstas, för att få bort gammal färg och döda (och levande) flugor. Först efter detta kunde jag börja måla. Trots att ställningen var ordentligt hög så räckte den inte riktigt till för mig som är av pygmésläktet! 😀 Jag fick ställa min trappstege på den översta plattformen, då nådde jag upp i gavelspetsen.

När jag målat den första omgången, till strax under fönstret på övervåningen, plockade jag fram virket till foder och målade även några såna. Jag ville sätta upp fodret åtminstone på övervåningen, för dit nådde jag inte utan ställning. När jag spikat fast fodret stod jag uppe på ställningen och pratade med grannen. Han frågade hur det gick och jag sa som det var, att jag precis konstaterat att färgen inte skulle räcka. Förbannade mig själv att jag inte tänkte på det på fredagen, när jag köpte markisoleringen. Han funderade vilken slags färg det var och sa att han trodde att han hade sån. Han gick och hämtade en hink och det var rätt sort! Tur som en tokig! 😀 Det betydde att istället för att bara måla så långt ner så jag kunde nå resten med stege, så kunde jag nu måla klart allt! Härligt! Jag kapade även till fodren till de båda andra fönstren och målade ändträet på en gång, men när jag skulle spika fast dem insåg jag att spiken inte skulle räcka… Nåja, dem kan jag spika fast med hjälp av min lilla trappsteg, behöver inte ställningen för det! När pumpen är nedmonterad kan jag måla klart den lilla väggsnutten också, sen är 3 av 6 väggar målade, härligt! Dessutom så visade det sig att grannen inte hade bara en hink med färg, han hade tre!! De andra får stå kvar hos honom till nästa sommar – han har nog lite bättre förvaringsutrymme än vad jag har. 🙂

Nöjd med helgens arbete! 🙂

8 svar på ”Regn och sol

  1. Hej! Vi ska till att lerklina ett farstugolv och väggar. Undrar över vad du kör med för “recept” på grovputsen respektive finputsen? Är det t ex ingen halm i finputsen?

    • Hej. Jag har funderat hit och dit på det, har inte gjort nån finputs än. De jag frågat har sagt att man ska ha finklippt halm i, men jag lyckas inte göra den så fin. Det lutar åt att jag försöker få tag i koskit, som ju innehåller en del fibrer, och sen lägger till torv.

    • Jo i det mesta av den här jag hästskit, men den var uppblandad med rätt mycket kutterspån. Tänkte försöka få tag i ren koskit utan spån. Ska tydligen ge en segare, hållbarare pust än hästskit också..

  2. Önskar att jag hade hälften av din energi! Fast det är klart, min bostad är redan vinterbonad så renoveringsbehovet är ju mindre akut förstås… 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *