Det går framåt…

20 jul

Jodå, det händer lite, även om det inte går så snabbt i år… Det torrare/ trögare bruket jag har valt att använda i år gör att det blir både lättare och tyngre. Lättare då hinkarna inte väger lika mycket i år, snittar på 18-20 kg jämfört med fjolårets 23 kg. Tyngre då det trögare bruket kräver mera kraft bakom när jag lägger ut det. Ibland får jag “slå” ner det hårt med nävarna innan jag kan jämna till det med murarsleven. En känslig avvägning kring kort torktid och lättarbetat. Nu har jag i alla fall hunnit färdigt med hallen…

Efter dag 2 i hallen var resultatet detta!

Efter dag 3 var det klart. Bra med små rum! 🙂

Därefter fortsatte jag med vardagsrummet, med de hinkar som var kvar av den satsen:

En början det också, men det är många hinkar kvar…

I år har jag delat upp det hela i olika kategorier: Måste, vill och önskvärt. Till måste hör matrum/kök och hall. Jag måste ha ett fungerande kök kommande vinter och även en riktig hall. Till vill hör vardagsrummet. Det vore skönt att inte behöva sova i kyrksalen en vinter till, inte behöva värma upp den lika mycket. Till önskvärt hör produktionsköket. Det vore skönt att bli helt klar med lerbruket denna sommar… Vi får se hur långt tid, energi och material räcker.

Det som också hörde till vill denna sommar var att få klart altanen/skärmtaket. Därför la jag några dagar på det. Efter mycket funderande om hur jag skulle göra med målning/färgsättning, landade jag i att enkelhet är min modell. Visst skulle jag kunna måla hela stommen och även pärlsponten vit…men då visste jag att jag skulle behöva skrapa och måla om efter ett antal år…Hur kul är det?.. Jag valde därför att använda roslagsmahogny. Det målas på en gång, sen är det klart! Ja, möjligen att man behöver bättra på efter många år, men då är det bara att måla över. Jag valde att måla även pärlsponten med det. Kyrkbänken slipade jag upp, slipade bort stickor och gammal färg och oljade in. Den passade perfekt i längd! 🙂

Nu ska jag bara försöka få fram det bord jag har tänkt ha där, som ligger/står bland resten av mitt bohag inne i kyrksalen.

Den panel på utsidan som är samma som huspanelen målades också röd. Det svarta fodret ska nog bytas mot ett lite bredare tror jag… Det sitter bara provisoriskt. Sen ska det upp en tunn regel mellan fönstren och en täcklist på det, så är det färdigt sen. Ja, takplåten saknas – det var leveranstid på den!

Målade även där värmepumpen suttit till höger om det nedre fönstret så nu är tre sidor helt klara! Jag valde att måla utsidan av fönstren i kromoxidgrönt. Tänkte att eftersom altanen är “fristående” och inte har funnits på huset tidigare så har jag frihet att göra lite som jag vill där. Får se om även husen på fönstren får gröna bågar vartefter de renoveras.

2 svar på ”Det går framåt…

  1. Roslagsmahogny lever inte så länge på solutsatt södersida enligt min erfarenhet. Under tak och i skugga klarar den sig nog. Och så var det lite skojigt med “husen på fönstren”, jag såg det först andra gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *