Rörmokeri och rumsindelning

2 jul

I mitt förra huset satte jag in bergvärme. Det föll sig naturlig där då det var berg väldigt nära markytan. Vid detta hus är läget det omvända – mycket långt till berg! Grannen har lagt in jordvärme och det fungerar mycket bra så det blev mitt val också! Valet landade på samma firma som då jag borrade då jag har goda erfarenheter av dem: Bergvärme AB från Sollefteå.

Då golvet skulle höjas fungerade det mycket bra att dra alla rördragningar på den gamla plattan, inget grävande eller bilande behövdes. Ja bara där vattnet skulle in i huset (ny slang ända från stoppkranen) och där avloppet ska ut/jordvärmen in. Detta samt all dragning under golv klarades av på knappt två dagar. Även utkastaren monterades upp och kopplades in, så jag skulle kunna ha vatten under sommaren.

Därefter började vi bygga upp de väggar som skulle upp. Badrummet skulle ha två nya väggar och ett antal dörröppningar skulle byggas igen. Andra skulle tas upp. Eller snarare, det var vad jag trodde när jag gjorde min ritning! I vardagsrummet skulle trappan till övervåningen gå upp så jag ritade in på ritningen var den skulle vara. När jag fick bort masoniten på väggen, så visade det sig att där hade det varit en öppning förut, så jag behövde bara plocka bort det virke som hålet var igenbyggt med. 🙂

Den högra öppningen är den som skulle tas upp, den vänstra är den som ska byggas igen.

Här syns den inre väggen i badrummet och avloppet för dusch och toalett. Även den nästan helt igenbyggda vardagsrumsdörren.

Här är den andra väggen i badrummet, den som är ut mot hallen. Här syns också det avloppsrör som dragits upp till övervåningen, för att förbereda för badrum där när det blir dags. Röret kommer att byggas in i en garderob.

Här kan vi se från hallen, genom badrummet, förbi utrymmet där trappan ska passera och in i lilla kyrksalen.

Från lilla kyrksalen och den dörröppning som ska byggas igen där. Den ska bara byggas igen delvis. Det ska vara en liten “garderobsdörr” in under trappen, så man kommer åt det utrymmet. Till höger ses avlopp och vatten till kommande diskbänk.

Här ses samma vatten och avlopp samt golvbrunnen som också behövs, då det så småningom blir produktionskök här.

Här ska husets hjärta, värmepumpen, placeras.

I vardagsrummet går allt avlopp ut och rören där slangarna för jordvärmen ska gå kommer in. Här kan man också se hur både dessa väggar och väggarna i matrummet har fått sin första lerputs.

Väggarna ska putsas med lera upp till nivån för det nya golvet.

Här syns öppningen för trappan och flera fantastiska tapeter på väggen i “trapphuset”.

Här syns hur alla avloppsrör sammanstrålar mot utloppet. Hålet på väggen i bakgrunden är outgrundligt. Där var en bit där de satt gipsskiva, från båda håll! Inte lika högt som dörröppningen så vad de gjort där har jag ingen aning om. 😀 Ska isoleras och sättas råspont/tretex, sen pappspännas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *