Fynd i huset

2 jul

Det dyker ju alltid upp mer eller mindre oväntade fynd i gamla hus.

När jag köpte huset var det drygt 20 stycken gamla kyrkbänkar uppe på vinden /blivande övervåningen. Dem fick jag hjälp att plocka ner innan jag tog över huset. Tre stycken har jag kvar, de andra hamnade på olika ställen.

I lilla kyrksalen hade de ju lämnat armaturerna till lamporna kvar när de sänkte taket.

Här ses armaturerna och även hur långt taket var sänkt. Fint tak, troligen målat med limfärg. Två hela lampkupor fanns kvar på vinden, tillsammans med några andra modeller av lampor.

På vinden fanns även en gammal toalett, troligen husets första. Den gamla modellen med träsits, där sitsen inte går ihop mitt fram utan där är en bit där sitsen saknas. Till toaletten fanns även spolbehållaren som ska sitta på väggen. En kompis som har en fäbless för gamla toaletter köpte den och skulle försöka övertala sin fru att han skulle få sätta in den! 😀 Har inte hört hur det gick…

I golvet under diskbänken i köket hittade jag en gammal 10-öring sen 1940 och ute där jag grävde för grusgången hittade jag en gammal 5-öring sen 1962.På vinden behövde jag skotta undan lite spån där hålet ska göras för trappan. Under allt spån låg gamla dagstidningar sen 1938 och 1939. Ska sätta mig och titta igenom dem vid tillfälle!

På vinden finns också en flanellografsats med den bibliska historien, med anvisningar till. 🙂

I diverse skarvar i ytterhörn av väggar och längs ytterväggarna i golvet, hade de lagt vad som måste vara gamla “provkartor” för linoleummattor. Tänk tapetprover men en tjockare, styvare modell, men inte lika tjocka som färdiga linoleummattor, så det är nog färg och mönster man bedömer.

Det fanns också en bit av en etikett från en av byns tidigare mycket viktiga entreprenörer: Karl Åsander Saftfabrik! 😀

Många av linoleummattorna var otroligt vackra! Tänk om man kunde återskapa dem…
Ett prov var bara 67 cm brett så jag undrar om de gjorde speciella mattor för till exempel garderober..

2 svar på ”Fynd i huset

  1. Meen, vad spännande! 🙂 Det är inte linoleum – Balatum och Trelinum var lumppappmattor, en billigare typ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *