Utomhus, del1

2 jul

Som alltid när man börjar med ett projekt så blir det mer än man tänkt sig, det borde jag ha lärt mig vid det här laget… B-)

(Snörik vinter 2017/18)

Huset är byggt i en vinkel, som ett bakvänt L där den “långa” delen är kyrksalen och den “korta” delen är lägenheten. Där dessa två delar möts är ingången till lägenheten. Ovanför dörren fanns ett litet tak, tänkt att ta emot snö och regn. På fönstret till kyrksalen där till vänster så kan man dock se tydliga spår  av att regnet inte alltid tagit den väg man önskat. Troligen på grund av dåligt rensade hängrännor där i vinkeln. Då ytterdörren till lägenheten måste höjas eftersom golvet skulle höjas, så måste detta lilla tak plockas bort. Jag sa till min snickare då att jag fick väl skaffa ett sånt litet genomskinligt skärmtak som finns att köpa på billiga affären i stan, men det tyckte han inte var nån bra idé. Vid närmare eftertanke höll jag med om att hans förslag var bättre, även för huset, trots att det egentligen inte är helt i linje med husets byggnadsår. Ibland får man kompromissa för att huset ska må bättre.

Valet blev alltså att bygga ett skärmtak som även går förbi nämnda fönster i kyrksalen, för att skydda det mot väder och vind. Därtill ett tillhörande däck, eftersom steget från dörren nu blir högre än tidigare.

När vi bytte ytterdörr så gjorde vi en upptäckt. Utsidan på huset är i dag ribbad masonite och under den sitter tretex. Under tretexen är det en fin liggande enkelfasad 145 mm panel! Uppenbarligen den ursprungliga och från husets nuvarande ljusgula färg skulle det bli åter till det tidigare rödmålade hus det en gång varit. Det bestämde jag där och då, när vi bytte dörren. Jag hade dock inte tänkt ge mig på det nu… Insidan först! Men…när det nu skulle byggas ett skärmtak ville jag att det skulle ligga an mot den panel som sedan skulle plockas fram, för att slippa göra om det senare. Därför bestämde jag mig för att riva bort den yttre beklädnaden på den delen av huset.

Så var det tänkt…

Här upptäckte jag då att den gamla panelen tydligen hade tagit stryk av väder och vind tidigare och förmodligen i samband med att de klädde med några lager till, utbytt mot något annat. De hade dessutom, troligen för att det rann ut, ersatt det gamla sågspånet med Gullfiber med plast utanpå, utan luftning… Inte så bra… Även det utbytta trävirket hade ruttnat, då tretexen blir som en tvättsvamp.

När jag granskade panelvirket på väggen såg jag att den nedre brädan var lite murken där den försvann in under där vi kapat, så jag bestämde att vi skulle kapa bort jäms med underkant av fönstren..

Men hur det var så tog jag hela väggen istället och det var tur det! Under det fönster som sitter längst till vänster var panelen också skadad och ovanför det fönstret var tretexen alldeles blöt, men ingen skada på panelen…än…

Här kan man också se början till altanen.

Jag insåg också att även längs långsidan låg jorden lite väl nära panelen. Kortsidan var redan bortgrävd av grävare när plintar till altanen sattes ner. När det ändå skulle sänkas längst in vid huset passade jag på att förbereda för en grusgång in till huset. Funderade lite över hur bred den skulle vara…en gångstig behöver ju inte vara så bred… Men, med tanke på alla eventualiteter så förberedde jag för möjligheten att även en traktor skulle kunna ta sig in om det behövde skottas snö, så 2 meter bred blev den. Grästorvorna tippades bredvid huset där det ska grävas för jordvärme längre fram i sommar, jorden tog jag rätt på och la i en hög på andra sidan tomten där det inte ska grävas. För mig som är van vid lerjord är denna sandblandade mulljord som en dröm! 😀  “Dansbanan” provlagd men inte slutgiltigt fäst. Panelen på huset ska bytas först.

All jord borta!

Duk på plats, 2 meter bred och 8 meter lång.

Första lagret med singel på plats. Resten får vänta tills efter jag målat panelen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *