Arbetshelg

29 okt

Helgen var avsatt till arbete eftersom värmen hade börjat gå upp i lägenheten. 17-18 grader var det där inne och det kändes bra. På torsdag eftermiddag när jag kom hem från jobbet och tittade på kurvorna från sensorerna så syntes den första förändringen på fukt! Fukten i badrummet hade börjat krypa ner. Inte mycket, men den rörde sig åt rätt håll! 🙂

Jag visste ju att det var en glädje som skulle vara kortvarig då jag skulle börja putsa i badrummet på lördagen och alltså föra in mera fukt där, men det var ändå kul att se att det fungerade!

På lördagen var det ännu tydligare:

Också väldigt tydligt att temperatur och fukt hänger ihop – när temperaturen stiger sjunker fukten, eller är det tvärtom?… 😉

På lördagen skulle jag börja finputsa väggar och mellanputsa golvet. Jag hade inhandlat en elektrisk blandare, modell stor borrmaskin med tvåhandsfattning, och en murburksbalja.

Sanden hade jag burit in tidigare så den var torr. Även leran var inburen. Den fick vara kvar i sina hinkar så det skulle vara lättdoserat.

Helgen innan la jag en hink lera i murbruksbaljan och fyllde på vatten, så den skulle få suga åt sig och bli lättare att bearbeta.

Jag hade även varit till en kompis och hämtat färsk koskit utan extra fiberinnehåll. Ville testa om det var nån skillnad på putsen

Armeringen den här gången fick bestå av torv, då jag inte ville ha så mycket “strån” i finputsen.

Här hade jag kört blandaren första omgången. Fungerade mycket bra!

Totalt 6 hinkar finputs till väggarna gick det åt på lördagen…

Redan på lördag kväll, fast det var väggen jag putsat, steg fukthalten igen och temperaturen sjönk…

På lördag kväll när jag skulle kliva upp ur TV-sängen för att borsta tänder, då var jag övertygad om att jag höll på att få influensa… Ont i varenda muskel i hela kroppen… 🙁 På söndag morgon insåg jag att det var träningsvärk! 😀 Många nyupptäckta muskler som blandaren bokstavlig talat skakat liv i!

På söndagen var det golvets tur. Där skulle det på en mellanputs först innan finputsen kan läggas ut. I den finputsen ska linolja blandas i och sen behandlas golvet 2 gånger till med linolja, så det blir vattentätt. Jag hade lånat en laser för att få det någorlunda jämnt men det var lite svårt när leran var kladdig. Lite annan konsistens på bruket jämfört med hästskitsbruket. Lite segare, hästskiten “kortare” i konsistensen. Innan dagen var slut var det totalt 19 hinkar på golvet, relativt jämnt utstrukna. I ett av hörnen ska det på lite mera innan finputsen får komma på, men det blir en senare aktivitet. I och med att golvvärmen nu är i gång kommer det att torka snabbare, men det är också troligt att det kommer att spricka en del. Enligt sakkunniga är det inget problem för det ordnar sig sen med finputsen, så vi får väl tro på det! 🙂

Till finputsen tror jag att jag ska försöka få till dragbanor istället, så det går att få golvet riktigt slätt och fint. Får se hur det går att lösa…

Temperaturen i badrummet har stigit en del efter sänkningen under helgen, men fuktigheten är tillbaka på 99%. Sett över tid senaste månaden så går temperaturkurvan uppåt i badrummet.

Även i vardagsrummet har temperaturen stigit över tid den senaste månaden.

Och lika så i produktionsköket. Där är några konstiga dippar mitt i natten, vet inte vad det beror på…

Nu ska badrumsgolvet få torka ordentligt. Jag har burit in mera material innan det fryser ihop ordentligt ute, så jag har tillräckligt för att kunna göra färdigt även golvet. När finputsen är torkad och behandlad ska golv, tak och väggar målas, innan jag kan börja montera in badrumsutrustning: tvättställ, toalett, duschkabin och tvättmaskin. Förhoppningen är att allt är på plats innan jul!

Konstaterade att nu har jag hanterat 15,9 ton lerbruk…och än är det inte klart! Men det stora arbetet får bli till sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *