Nu händer det!

18 okt

På grund av vädret så har det ju gått lite i stå med arbetet i mitt hus, men nu händer det minsann!

Helgen som var ägnade jag mig åt att spika och skruva panel i badrummet. Taket hade en fin panel men lite för “lappad” då det hade bestått av flera rum tidigare. Skruvade en snarlik panel direkt på den gamla. Valde att skruva då det inte är mitt favoritläge att arbeta med händer/armar ovanför huvudet och då blir spikandet extra tungt. Skruva med listskruv går bättre!

Riktigt fin panel tycker jag! 🙂

Den vägg i badrummet som är belägen mot kyrksalen hade jag bestämt mig för att sätta panel på istället för at lerputsa. Där ska fästas tvättställ och badrumsskåp och lite annat, så det kändes som det bästa alternativet. Valde en pärlspont av det smalare slaget, bara 70 mm, och jag är mycket nöjd med resultatet! Funderar över om det ska bli sån även i köket… Inte som bröstpanel utan som hel panel, från golv till tak…

Då elektrikern skulle dra fram ström till golvvärmen och då skulle behöva passera badrummet (trodde jag…) satte jag upp en provisorisk taklist bara för att visa vilken höjd den kom på. Fanns ingen taklist att köpa och de andra tre väggarna ska putsas en gång till innan list kan sättas upp…

Det blir en vanlig enkel hålkärl, sån som suttit här tidigare.

På måndagen sen så drog det igång med installation av jordvärmepumpen! Jag tog en semesterdag för att kunna hjälpa till så mycket som möjligt och kunna peka med hela handen om det behövdes… 😉 Firman/rörmokaren har jag stort förtroende för, då de/han gjort bra jobb tidigare.

Pumpen var tung, 250 kg, men med gemensamma krafter, pirra, ramp av lastpallar och plankor och en extra gubbe, så fick vi den på plats! Under pumpen ligger en rostfri plåt som ska fördela tyngden bättre än bara de små fötter som pumpen har.

Måndagen gick mest åt till att bara sätta den på plats och påbörja rördragningen runt pumpen.

På tisdagen kom rörmokaren lite senare men fortsatte sitt rördragande. Då jobbade jag hemifrån så jag fanns till hands om det var några funderingar, och det var det ju mellan varven. Lite speciallösningar som skulle till ibland. På eftermiddagen kom elektrikern för att titta på vad han skulle göra, och hur. Han bestämde sig för att dra ledningarna uppe på vinden, så han behövde inte gå igenom badrummet. De brytare som skulle monteras till fläktarna inne i kyrksalen, kunde han dra från den nya ström han dragit in till uttagen där.

På onsdagen jobbade jag i stan så då fick rörmokaren pula på själv. När jag kom hem hade elektrikern precis kommit, så det blev kvällsjobb för honom, men han blev klar med det han skulle göra.

På torsdagen så gnodde rörmokaren på ordentligt så han blev klar med allt, men klockan var nog drygt 18 innan han åkte. Då var pumpen färdigmonterad, fläktarna i kyrksalen likaså, golvvärmen igångkörd, diskbänk med varmt och kallt vatten installerad i köket och jag hade fått instruktioner på handhavandet! Golvvärmen får nu gå på mycket låg temperatur under helgen, för att se hur leran reagerar, så den inte torkar för snabbt och spricker.

Här är hjärtat för golvvärmen och vattnet. Det vänstra är ett fördelarskåp för vattnet, så dit kommer kallt och varmt vatten innan det går vidare dit det ska. Det högra är för golvvärmen. Dosan i överkant är för termostaterna. Det blir trådlösa termostater i varje rum som kan ställas/justeras individuellt.

Här är fläktarna i kyrksalen, en ovanför varje dörr. Rören ska målas så de inte syns. De fungerar ungefär som luftvärmepumpen men värms av vattnet från jordvärmen, så förhoppningsvis lite mera ekonomiskt än ren luft/luftvärme.

Diskbänken provisoriskt monterad i köket, på den plats den ska stå. Sååå lyxigt med rinnande kallt och varmt vatten inomhus! 😀 Nu behöver jag inte koka vatten för att diska eller tvätta mig! 🙂

Å pumpen färdigmonterad! I överkant på lerputsen ska det monteras en bröstlist, det är därför elektrikern har gjort en fin “kringla” på sladden. Den sitter bara provisoriskt monterad tills väggarna är klara och listen på plats. 🙂

För att inte riskera att leran spricker, körs golvvärmen på mycket låg temperatur till en början. Trots det så går det att se att värmen ger effekt! Det har varit ganska svalt de senaste veckorna men det går att se en tydlig ökning på temperaturen på samtliga sensorer/i samtliga rum och känslan i lägenheten är att det är varmare. Termometern på väggen visade 16 grader nu på morgonen, utan tillskott av aerotemper eller luftvärmepump, härligt! 🙂 Temperaturen har också stigit under natten, då brukar den normalt sjunka. Ska bli spännande att se när det ger effekt på fukthalten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *