Helg

25 aug

Trots att blandaren var bortplockad från min gård, så fanns det ändå en del arbetsuppgifter att utföra under helgen. Då jag fått veta att grävningen närmar sig (jordvärme) så var det en del saker på gården som behövde åtgärdas inför detta. Den yta som ska användas till jordvärmen måste ju befrias från andra detaljer. På lördagen tog jag tag i mitt projekt att flytta mitt stora partytält. Det är av en lite kraftigare modell. Jag satte upp det själv även om det inte var helt lätt.. Är man tjurig kan man lösa det mesta… 😉

Jag hade dock en tanke på att det skulle flyttas utan att monteras ner… Hade räknat ut att det borde fungera om jag öppnade och fäste upp dörrarna på båda gavlarna och sen hade en medhjälpare vid varje “ben” – totalt 8 personer… Då skulle man kunna “gå förbi” de saker som fanns i tältet och ställa det där det skulle stå. Sen skulle jag kunna flytta inredningen i efterhand. Hade nog fungerat bra… Men… Jag insåg att det svåraste med den operationen var att få hit 7 personer samtidigt som det var hyfsat vindstilla… Därför bestämde jag mig för att prova själv! Jag plockade ut det som fanns längst ut i ändarna på tältet, lämnade bara kvar diskbänken och ett bord. När jag sedan lossat alla tältpinnar, började jag förflyttningen av tältet, ben för ben. Svängde det först i 90 grader, sen flyttade det framåt och så småningom svängde tillbaka. Fungerade utmärkt! Ställde in de trädgårdsmöbler jag haft i det men numera mestadels för förvaring. Lilla bordet och soffan ställde jag så det kunde användas. Modifierade även diskbänken så den fick en lämpligare höjd samt bar in ytterpanelen som fanns kvar, impregnerat virke och träfiberisoleringen. Isoleringen hade jag förvarat på altanen, under en presenning, men det var inte ultimat… Några skivor hade blivit lite blöta, får se om de torkar…

Partytältet på sin nya plats! Även lastpallar flyttades och gräset klipptes, för att det skulle se lite snyggare ut.

På söndagen fortsatte arbetet. Det lilla plåtskjul som var det enda förråd som fanns på tomten, behövde också flyttas. Det hade jag lagt ut på entreprenad men arbetet med att tömma ur innehållet föll på min lott. Gräsklipparen som brukade stå där var redan utplockad, men några grillar, räfsa och snöspade bland annat, hörde till det som skulle flyttas. Mot ena ytterväggen på huset fanns det en trave med björkved som också skulle bort. Jag förberedde en lastpall bredvid partytältet, men när jag insåg att det var lite för lång ved för mina kommande behov, gick jag ner till grannen istället och frågade om de vill ha den. Det ville de så då hamnade den flytten på deras lott! 😀

Inte vackert men funktionellt! Hoppas att det håller för flytten!

När jag inte behövde ägna mig åt veden kunde jag fortsätta med utsidan på huset. När isoleringen nu var flyttad kunde jag ta tag i de delar på köksväggen där panelen behövde bytas ut. Under fönstret var där en snillrik kombination av tretexplattor i olika storlekar och spån, som isolering. Jag plockade bort allt och ersatte med träfiberisolering och papp utanpå. Nertill strax bredvid dörren var det också något som hade hänt, oklart vad men panelen var kapad och bortplockade, Gullfiber och plast ditsatt och panelen tillbakasatt. Jag plockade bort panelbrädor och isolering, satte dit träfiberisolering och papp.

Köksfönstret hade uppenbarligen varit större tidigare, det kunde man se av de märken som fanns efter tidigare fönsterfoder.

När pappen var på plats var det dags för panelen. Hela panelbrädor alla utom den övre vid fönstret. På den fick jag klyva bort en bit men det gick bra.

Här var panelen på plats och även borstad med piassavakvast, som förberedelse för målning. Eftersom köksväggen var en norrvägg var den inte lika hårt åtgången av solen som väggen intill. Inte lika torr panel och inte lika sugande. Trots det så räckte inte den lilla slatten med färg som jag hade kvar. En bit ovanför dörren blev omålad.

Inte lika stor nyansskillnad på nya och gammal panel på denna vägg. Lite mera färg och en omgång till så är det färdigt! Därefter behöver jag köpa hem material till foder och knutar och även lite mera till altangolvet så det kan läggas på plats. Just nu ligger det bara provisoriskt för att ha något att gå på. Ett ventilgaller till skafferiet behöver också skaffas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *