Sommaren i bilder

8 aug

Nu har det varit semester och arbetskläder på, men däremot ingen datortid. Därför kommer här ett sammandrag av sommaren, i bilder. Inser också att det även för min egen del är väldigt bra att dokumentera, för det kan kännas som att “det händer ju inget!”… Men när jag tittar på bilderna så kan jag ju se att det gör det visst! 🙂

Vi börjar i trädgården. Den har fått klara sig med väldigt liten insats från mig i år och det märks…
Men här är i allafall spaljén vid sandlådan, med både sockerärt och luktärt. Sockerärtorna sprutar ur sig baljor nu och luktärterna har äntligen kommit igång med blomningen!

Äppelträdet bär lite frukt i år också.

Rabatten vid den långa spaljén har tagit sig, men trots gödselvattning med hönsskit så är den lite mager. Jag lurade åtminstone fåglarna på några solrosfrön! 🙂

Den fina klematisen har blommat!

Så även vildvinet! Det har inte helt klarat vintern men nya skott har kommit.

Kunde inte motstå att köpa en kaprifol och nu blommar den för fullt! 🙂

Rabatten mot planket är alldeles för mager i år. Den här vallmon brukar vara jättestor! Men den blommar åtminstone. Tror att det är en kombination av dålig gödning och grannens stora pilträd som står alldeles intill.

Fjolårets skott på min tayberry överlevde inte vintern, men den skjuter ju snabbt nya!

1 kvadratmeter lin är jag med i även i år. Tycker linblommorna är så vackra!

Kålen kan jag inte ta åt mig äran av. Det är svärdottern som har levererat plantor som hon drivit upp. Tack för det!

Både vitkål och rödkål har börjat knyta sig…

Och vitkålens blad är enorma!

Potatisen har tagit sig bra och gett fina potatisar, till grannars och vänners glädje. 🙂

Ringblommorna var tröga i år – fick så om dem tre gånger! Möjligen har jag haft för mycket hjälp av fåglarna…men nu har de äntligen börjat blomma!

Squashen har tagit sig bra. Har både vanliga avlånga gröna och en rund variant. Även här fick jag så flera gånger…

Två stooora avlånga har jag skördat och den första runda är på gång.

I squashlandet fanns det tydligen kvarglömda potatisar från i fjol. 🙂

Och fåglarna har hjälpt till att så solrosor.

Vitlöken fick jag skörda tidigare än jag tänkt då jag av en slump fick se att det var små larver i stjälken… Lökfluga kanske. Dålig utdelning även i år – vitlök verkar inte vara min grej…

Liten reflektion från resultatet av lerkursen. Vi pratade mycket om hur man gör när man lägger på leran, att inte bearbeta för mycket utan bara “lägga på”. Här var det verkligen bara pålagt, i ett tjockt lager, utan vidare bearbetning. Det har hållit bra, knappt några sprickor.

Här bearbetades det noga, det var så slätt och fint när kursen avslutades! Men, det som händer då, det som gör att det blir så blankt och fint, det är kapillärkraften i leran som vid bearbetning drar vattnet upp mot det håll där det bearbetas, alltså bort från väggen där det ska sitta fast. Det gör att det blir för torrt på baksidan så leran lossnar! Här har det lossnat ett stort sjok och glidit neråt. Sprickan är ca 3-4 centimeter. I det här fallet har det ingen betydelse – det är bara att “laga” innan jag täcker väggarna med duk. Men det är mycket intressant ur lärhänseende!

Jag hade tur att mina snälla grannar hjälpte mig att bära in allt virke jag beställt, innan regnet drog in. Här 150 kvm råspont. Alla väggarna på övervåningen ska kläs med råspont och sen pappspännas.

Och här 40 stycken 45×95. Sen har jag köpt ytterligare 45 stycken i den dimensionen…men nu tror jag att jag har så jag klarar mig…

Ja men själva huset då! Jo, jag började med att kapa till reglar av 45×145 som jag satte på de gamla takstolarna.

På båda sidor…

Sen började jag planera för uppbyggnationen av väggar. Både mellan sovrum och övriga huset och längs ytterväggarna. Längs ytterväggarna planerar jag för en 25 cm tjock vägg som ska isoleras. Innerväggarna blir bara 95 mm. Här är “golvregeln” mellan badrum och sovrum samt den mot yttervägg framåt.

Sen motsvarande i taket då. Där fick jag sätta en dubbel och sätta dem i samma nivå som hanbjälken på takstolarna, eftersom jag kommer att behöva spika takpanelen på dessa.

Här är motsvarande golvregel åt andra hållet.

Här har reglarna till väggarna i badrummet kommit på plats och som den uppmärksamma kan notera så ska det vara ett fönster i badrummet, för att få in lite dagsljus.

Här en bild av kyrksalsvinden, som ska byggas igen, med en kvarlämnad spade och min lilla stegeklättrande katt!

Sovrummets tak och väggar färdigreglade, här fönsterväggen…

…väggen mot badrummet och taket mot norr…

…väggen och taket i södra hörnet…

…och väggen mot hallen/tv-hörnan, med dörrkarmen inmonterad, samt taket, även ut i nästa utrymme.

Det har ju varit liiite knöligt att få allt på plats på egen hand. Men med lite tjur och uppfinningsrikedom så löser sig det mesta! Här fick jag konstruera en “ställning” för att nå upp och montera de tvärgående reglarna i taket ovanför trapphuset…

…liite vingligt var det…

…men på den västra sidan förstärkte jag med en liten regel på stolpen också…

Nåja, det gick vägen den här gången också…

Sen var det då äntligen dags att montera trappan! Den har jag haft hemma sen 2019 – optimist, javisst! 😀
Men först i år blev det läge att montera den. Första dagens arbete resulterade i att övre delen var på plats. Vi fick kapa ur i både tak och vägg i badrummet, men inte mer än att det går att fixa.

Några timmar till andra dagen så var den på plats! 🙂

Jag valde också att montera dörren utanpåliggande för att kunna stänga ute katterna från övervåningen. Bara väggar och golv är klara där uppe så ska den monteras bort.

Nu har jag också lagt klart golvet uppe på platån, det räckte precis! De inre brädorna var inte så fina, men där räknar jag ändå med att jag ska ha förvaringsskåp, så det gör inget.

Nu har verkligheten återvänt, semestern är slut och arbetet har tagit vid igen. Blir bara arbete på kvällar och helger alltså. Jag är nästan färdig med alla reglar, sen ska några väggar få råspont på ena sidan och alla väggar ska få duk på plats. Jag ska även bygga en “låda” runt muren ovanför takstolarna, som ska fyllas med lecakulor – inge brännbart mot muren! I september nån gång kommer killen som ska spruta isolering och sen kommer rörmokaren och drar fram det han ska göra. Sen är det bara resten kvar… 😉
Målet är att ha sovrummet klart innan jul. Känns inte helt ouppnåeligt nu faktiskt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *