Kurshelg i lerklining 11-12/6

16 jun

Äntligen har jag nått dithän att jag kan göra ett litet sammandrag av vår fantastiska helg när vi hade en kurs i lerklining! Tyvärr tog jag inte själv så många kort men det gjorde min vän och medarrangör Karin, så jag lånar hennes bilder, med bildtexter. Några bilder har jag tagit själv.

För min del började det på fredagen. Då åkte jag in till stan och mötte upp Karin med släpvagn på Ramirent, där jag hade bokat en tvångsblandare/planblandare. Vi fick hjälp att lasta den på släpvagnen som nu satt på min bil, spände fast ordentligt och sen körde jag hemåt. Väl hemma fick jag hjälp av grannen att lossa och ta av den från vagnen. Den har hjul så den är lättkörd när man väl har fått den av vagnen.

Sen var det dags för mitt nästa uppdrag! I mina nyinköpta baljor åkte jag upp till min förra granne och hämtade koskit. Hade bestämt mig för att bara använda koskit denna gång. Det ger lite olika konsistens, ko- och hästskit och jag tänkte att koskitskonsisitensen skulle vara bättre för nybörjare.

Sen kom då lördagen! Jag var uppe från morgonen och fixade mackor och kaffe/te till kursdeltagarna. Vi skulle börja med en lite teoretisk genomgång och en visning av huset, det som redan var gjort, innan vi körde igång med putsandet/lerklinandet. Vid visning av mitt badrum så demonstrerade jag min duschkabin.

Foto: Karin Johansson. Första dagen inleddes med mycket teori och studiebesök. Susanne har en smart duschkabin där det går att lyfta ut en golvplatta (dubble golv!) för att komma åt avloppet och golvet under kabinen. Lergolvet är målat med äggoljetempera och polerat med borste.

Sen var det dags att gå ut och köra igång blandaren. Först måste man lyfta upp den så man kunde fälla ut stödhjulen så den stod stabilt. När vi skulle köra igång såg vi att något måsta ha hänt med den sen vi lånade den på Jamtli i höstas…

Foto: Karin. Det har hänt grejer med blandaren sen vi hade den sist. Luckans kanter har böjt sig uppåt så behållaren läcker.

Sen var det dags att börja blanda. Jag hade beställt grus/sand men var inte tillräckligt precis i min beställning så det var lite för grovt, men vi körde en batch med det för att testa. Sen bytte vi till sanden som finns i sandlådan så får jag ersätta den med det grus jag har fått istället. 🙂

Foto: Karin. Vi pratade om logistik och ergonomi, att ha blandaren och materialet så nära användningsplatsen som möjligt och inte fylla för tungt. Ska det blandas mycket bör man justera höjden för den som ska fylla blandaren, med en ramp.

Den skeva luckan gjorde ju att blandaren inte var helt tät…

Blandaren slaskar ut vatten på ena sidan och lera på andra sidan.

Sen behöver ju blandaren arbeta en stund för att innehållet ska få bra konsistens.

Foto: Karin. Det är ju så fascinerande att titta på deg som knådas!

Blandaren var ju som sagt inte tät… Vi lämnade den igång medan vi åt lunch för att låta den blandas ordentligt. Då hände det saker!

Foto: Karin. När blandaren gick under lunchen tryckte den ut 15 lite puts genom springorna.

Karin hade tillverkat en hinkhiss hemma hos sig, En mycket bra uppfinning! 🙂

Foto: Karin. Testar hinkhiss-prototyp byggd av spillvirke och småsaker i gömmorna: två block, en svart cykelupphängningskrok och en flagglina. Den lilla kroken som hinken hänger i är en s-krok från Ikea’s köksstång som klämts ihop i skruvstäd. Bommen är lös och kan justeras utåt efter det som ska hissas upp. Den kläms fast mot fönsterkarmens överkant(i brist på karm får tvingen utöva press). Till monteringen tar jag med träkilar för att justera höjden och två kraftiga bacho-tvingar som håller fast stödbenet mot fönstrets mittstolpe.

Hinkhissen fungerade utmärkt! 🙂

En eller två uppe som tar emot/krokar av. En eller två nere som krokar på och drar i linan.
Foto: Karin. Vyn från övervåningen.

Sen var det då dags att börja arbeta på riktigt. Målet med helgens kurs var att deltagarna skulle få prova på lerklining på ett ställe där utseendet inte hade så stor betydelse. Man kan inte misslyckas alltså! Det är insidan på ytterpanelen som skulle lerklinas, istället för att sätta vindduk.

Foto: Karin. Helgens projekt är att lerklina ytterväggarna på övervåningen.

Eftersom detta inte kommer att synas så var det fritt fram att experimentera med metoder och utseende på den färdiga lerkliningen. 🙂

Foto: Karin. Övningsyta första dagen, fingermönstrat(handpålagt) respektive slevslätat.

För att spara tid valde vi catering från Siljemyra gård till lunch, eftermiddagsfika, middag, lunch och eftermiddagsfika. Ett MYCKET bra val! 🙂
Lördag kväll var alla så mätta så nåt kvällsfika inte var aktuellt. På söndagen sa de att nog inte skulle behöva äta förrän på tisdag! 😀

Foto: Karin. Maria lagade wok med blomkål och nötkött på gasoldriven Murikka. Hon skämde bort oss med fantastiskt god mat och fika!

Det kom många kommentarer och tankar kring mitt befintliga, färdiga lergolv, hur det kändes att gå på. Karin var tvungen att prova, rent hand-(fot!)fast! 🙂

Foto: Karin. Testar hur äggoljetemperamålat lergolv känns under foten. Påminner lite om läder. Det märks skillnad på golvtemperatur beroende på hur tätt golvvärmeslangen ligger. Tätast i hallen, ca 15 cm. Normalt i vardagsrummet, ca 25 cm. Glest i köket, ca 35 cm.

På söndagen fortsatte vi arbetet och då blev det mycket gjort! Vi hade en batch sen dagen innan som vi lastade ur och körde upp på vinden. Sen laddade vi en ny och lät blandaren gå medan vi fikade förmiddagsfika. När vi kom tillbaka såg vi att det hade blivit lite torrt…

Foto: Karin. I en torr blandning råkade vi göra bowlingklot/kanonkulor. Hur gick det till?…
Foto: Karin. Möjligen kanske det startade med den här stenen, som fanns inbakad längst in i ett av kloten…
Foto: Karin. Susanne dissikerar klot.

Ja som sagt. Vi blev ordentlig bortskämda vad gäller maten, av Maria Elf, Siljemyra gård.

Foto: Karin. Nämnde jag att vi fick god mat? Buffélunch på söndagen: marinerade bönor, torkad skinka, helstekt fläskfilé, paj, tomat- och mozzarellasallad, hembakt bröd och citrondressing.

Eftersom all denna puts kommer att döljas var det ju fritt fram att leka och experimentera.

Foto: Karin. Sågspånsisolering är dammigt men det var inte alla som kände sig besvärade. Bra att ha dammfiltermask i beredskap.
Foto: Karin. Insikter efter andra dagen: alla gjorde olika, kastade med slev eller handen , tryckte fast, la på med slev…la på med händerna och efterslätade med murslev, putsbräde eller degskrapa/spackel. Vi upptäckte också att konsistensen på bruket gjorde stor skillnad för hur fort det går att putsa. Fördelen med att lägga grovputs som inte kommer att synas är att det inte spelar nån roll hur det ser ut, så det är fritt fram att experimentera.
Foto: Karin. Övre delen fingermönstrad, nedre delen glättad med liten slev. Bågen skulpterades enklast med lite torrare bruk men skarvarna slätades av med det blötare bruket.
Foto: Karin. Rivet med putsbräde, märken efter gruset som följde med i naturleran.
Foto: Karin. Övre delen kastad eller pålagd med händerna, nedre delen utjämnad med lång murslev.

Förutom lerklinandet och prat om lera så han vi med andra diskussioner också.

Foto: Karin. Vi hann diskutera mycket annat också, kring byggnadsvård, utbyggnadsplaner, moodboards, asbest, hållbarhet, olika byggmaterial och vilka system och tillämpningar de fungerar i och inte…

Jag är så oerhört glad och tacksam för allt som blev utfört i helgen! Allt som var tänkt blev klart och dessutom en rejäl laddning med färdigt bruk, om jag kommer på att jag ska putsa väggarna i blivande produktionsköket.

Foto: Karin. Uppdraget slutfört!
Foto: Karin. …och här blev det fullt i mobilminnet så städning och lastning av blandaren på släpvagnen slipper ni se! 😉

Ja, som sagt. Allt blev klart. Sååå tacksam! Tror dessutom att alla kursdeltagarna var nöjda med helgen, så det är ju ytterligare en bonus.

Bara leran torkat så är det mitt arbete kvar då, med att bygga upp väggar en bit ifrån den befintliga, så jag kan skapa ett utrymme för isolering. Så även i taket. Planen är ett sovrum på plats innan jul och i dagsläget känns det faktiskt fullt genomförbart! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *