Work in progress…

11 jul

Den dag som isoleringen till golvet anlände kände jag mig aningen stressad. Isoleringen behövde komma på plats och golvvärmeslangen läggas ut för att “kursen” i att gjuta golv i lera skulle kunna gå av stapeln, bara 6 dagar senare. Dessutom fanns det en hel del snickeriarbete som också behövde slutföras innan denna dag. En fönsterkarm som satt i väggen, som varit inbyggd bakom isolering från insidan och tretex/masonite från utsidan skulle plockas lös och öppningen skulle reglas upp. Karmen skulle användas på övervåningen så en viss varsamhet vid rivning/bortplockning av den krävdes. En del andra öppningar skulle också byggas igen och jag insåg att med bästa vilja i världen skulle jag inte hinna det själv… Jag kallade på hjälp från min snickarfirma så på tisdagen den veckan var det två snickare här som tillsammans med mig gjorde en del av det som skulle göras. På onsdagen kom två andra “drängar” (sommarjobbare) som började bära in Hasoporen. 21 kubikmeter skulle in, eller jag trodde att kanske en av de 14 stycken 1,5 kbm-säckarna skulle kunna lämnas oöppnad. Hasoporen är inte så tung, 180 kg/kbm, men det var inte möjligt att lyfta de 1,5 kbmsäckar den var levererad i…

Badrummet fyllt med Hasopor. Metoden för att få in den i huset varierade men grunden var att från de 1,5 kubiksmeter stora säckarna, östes den ner i en större modell av IKEA-kassar, benämnda BigBag, som rymde 170 liter. Kvadratisk botten och rätt hög. Fyra lyftöglor i överkant. Först provade de att trä i reglar genom öglorna på två stycken BigBags och bära dem, men säckarna var för långa så det blev jobbigt att lyfta… Då visade jag varianten att böja på benen, lägga reglarna på axlarna och sen sträcka på benen. Det funkade bra men den ene av dem var en ganska liten och tunn grabb, med lite för lite “mjukvara” på axlarna så det skavde. Jag letade fram ett gammalt påslakan som jag vek/rullade ihop som han kunde ha på axlarna. Då gick det bättre!

Samtidigt som de bar Hasopor passade jag på att bygga igen det som var kvar att bygga igen, samt isolera naturligtvis.

Fönstret där karmen plockades bort byggdes igen. Under fönstret till höger byggdes igen på tisdagen.

Ovanför och bredvid altandörren byggdes igen. Hasopor på golvet också.

Fram över eftermiddagen kom ytterligare en bärare och även snickarn själv. Han skulle sätta in golvvärmeskåpet så det fanns på plats inför läggningen av golvvärmeslangen.

Golvvärmeskåpet på plats, till höger. Det vänstra är ett fördelarskåp för vattnet.

Även i vardagsrummet var hasoporen inlagd innan kvällen.

Likaså i det blivande trapphuset. Gluggen på väggen kommer att bli en liten öppning in mot Lilla kyrksalen, för att kunna inspektera under trappen, samt kanske även förvara ditt och datt.

På tisdagen sågades hålet upp i mellanbjälklaget där trappen ska gå upp så här kunde man få en känsla för hur det skulle se ut när man gick uppför trappen. (Elcentralerna ska flyttas till andra sidan väggen till höger).

När onsdagen var slut var det i stort sett klart med Hasopor i Lilla kyrksalen, vardagsrummet, trapphuset och badrummet. Det skulle vara mina fokusområden under helgens event så det var prio ett att få de rummen klara, men slang och allt. Torsdagen skulle användas till att finjustera djupet på hasoporen i dessa tre rum och sen lägga ut golvvärmeslangen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *