Metoderna modifieras och lärdomar dras

16 jul

Måndagen(15/7) var en riktig skitdag, vädermässigt. Kallt och blåsigt! Det är mitt sämsta väder, kroppen lägger ner verksamheten… Nåja, en del fanns det jag måste göra ändå. Åka till tippen med diverse skräp, lämna tillbaka släpvagnen, inspektera slangen som blev felaktig (även för kort konstaterade vi när vi tittade på ordersedeln, 120 m istället för beställda 200 m…) tillsammans med snickaren /slangbeställaren. Den var 17 mm istället för 16 mm och mycket styvare och bråkigare. Efter telefonkontakt så visade det sig att det inte var nåt problem att använda den, men kopplingarna måste ju anpassas efter slangen…

Efter lunch så blandade jag en sats i blandaren. Det blev 18 hinkar och det fick räcka. Efter middagen började regnet vräka ner och sen fortsatte det så, hela kvällen och natten.

Tisdagen började bättre. Ja regnade gjorde det till fram på småtimmarna men sen blev det hyfsat soligt och mellan varven även ganska varmt. Om bara den där förjordade blåsten kunde ge sig!

Redan på söndagen kom jag ju på att klippa halmen genom att köra över den med gräsklippare med uppsamlare och det gjorde att det blev något bättre, det vill säga, inte lika mycket insnurrat i blandararmarna. Men inte optimalt. På måndagen la jag halmen i blöt en stund innan jag tillsatte den och det förbättrade det hela ytterligare. På tisdagen så fortsatte jag på det sättet och det blev bra. Dessutom upptäckte jag att om jag körde lite start/stopp på blandaren, med hjälp av kopplingspedalen, då “skakade” jag av det som satt fast runt blandararmen! Jag upptäckte också att jag nog använt lite för mycket halm i de första blandningarna. Receptet säger ju 1 del lera, 1 del halm, 3 delar sand och ev. 0,5-1 del hästskit/koskit/torv. Då halmbalarna är balade i “skivor” tog jag till en början 2 skivor, det kändes rimligt. När jag klippte det med gräsklipparen och lade det i skottkärran för att blötas upp, så visade det sig att det räckte med en skiva! Bra! Då räcker halmen längre! 🙂

Blötlagd halm. 2 hinkar vatten i skottkärran som sen hälles i blandaren tillsammans med halmen.

En annan upptäckt på tisdagen var att det var mycket tydligt att den mängd vatten man behöver använda beror på fuktighetshalten i ingående material. Jag körde samma proportioner som tidigare men det blev en jätteblaskig smet, så jag fick tillsätta mera av både lera och sand. Då slog det mig att både sand och lera var nog relativt mättade, då det hade regnat i åtminstone 12 timmar… Inte så konstigt då!

Tisdagens första blandning blev 24 hinkar, den andra tog jag 6 hinkar av, sen får resten av blandningen vila tills i morgon, och kroppen också! Då allt ingående material hanteras flera gånger så blir det stor vikt som passerar kroppen. Först från högar till skottkärra/IKEA-kassar, sen från skottkärra/IKEA-kassar till blandaren. Från blandaren går det i en ränna, men sen ska ju hinkarna hanteras, från marken till skottkärran, från skottkärran till trappan, från trappan in i lilla kyrksalen… Det blir några kilo när en hink väger 23 kg…

Till helgen bjuder vi in till “lerblitz” igen så den som är sugen på att vara med och blanda/bära lera är välkommen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *