Oktober och mera arbete utfört

11 okt

Så har det gått en vecka igen. Under den gångna veckan har jag funderat fram och tillbaka på hur jag skulle göra med golvet, men till slut gjorde jag ett test. Jag blandade till en “sluring” av mitt eget material: sållad lera och sållad sand, som jag gjorde mycket lös, ungefär som filmjölk. Sen använde jag ett decilitermått att “hälla” ut den med och en spackelspade för att jämna till det. Jag provade på några ställen där jag tyckte att strukturen var lite för grov, men jag insåg att det inte var hållbart att göra det över hela golvet. Eftersom golvet är torrt och varmt så torkar sluringen nästan omedelbart så det blir svårt att jämna till den på ett bra sätt. Kanske det skulle vara ett alternativ att blöta golvet först, men jag kände att jag inte ville riskera att allt lossnade, som det gjorde när jag hade betongglättningsmaskinen… Jag funderade över hur stor förbättringen var jämfört med innan jag putsade om det, alltså hur det såg ut i somras, och jämfört med det var förbättringen enorm! Så. Nu fick jag helt enkelt försöka att bli “nöjd” med hur det såg ut.

Sagt och gjort, på fredag kväll började jag med att olja in hela golvet. Även efter oljningen kunde man se de olika nyanserna av leran. Sen målade jag det en gång. Grafitgrå, samma färg som på golvet i hallen, då jag är mycket nöjd med den kulören. På lördag så var det tillräckligt torrt för att gå på så då bestämde jag mig för att sätta in tätningslist i alla fönster i lägenheten först. Jag hade köpt 8 mm flätad ullist. Den passade perfekt i de urfrästa spår som fanns i fönsterkarmen! Fick spänna några fönsterhakar också, för att det skulle bli riktigt tätt, men nu är nog förutsättningarna bästa tänkbara inför vintern. Jag målade golvet en gång till och sen tog jag en promenad i det vackra brittsommarvädret.

På söndag inledde jag med att täcka de delar av golvet som jag måste gå på. Färgen var torr men måste härda 2 – 3 veckor innan den kan poleras och under den tiden ska man inte “slita” på färgen. Att täcka funkar bra – det gjorde jag i badrummet och det gick jättebra att polera det sen.

Sen inledde jag projekt “måla muren”. Jag började med att grunda putsen – både lerputsen och kalkputsen – med vanligt tapetklister av cellulosatyp. Detta för att det inte ska suga så mycket färg. Sen målade jag en gång och färgen fäste bra både på lerputs, kalkputs och tidigare målad mur. Det var äggoljetempera som gällde även här och jag hade valt samma nyans som på panelen. När första omgången var målad gick jag ut i trädgården och utförde lite arbete där. Både squash och tagetes hade gjort sitt för säsongen så jag rev upp plantorna och la tillbaka dem på sina bäddar. Sen täckte jag med ett ordentligt lager med gammal ensilage, som grund för nästa års odling.

Därefter var det dags för omgång två av färgen på muren. Mycket nöjd med resultatet! 🙂

Här kommer lite bilder från helgen:

Det mörkare partiet är den köpta leran.
Hela golvet färdigoljat
Flätat ullsnöre som tätningslist
Urfräst spår i karmen där listen passar perfekt
Strålande vackert brittsommarväder
Golvet täckt!
Här har jag börjat pensla med tapetklister. Den sida där pallen står är färdig, det syns på nyansskillnaden.
Det hade regnat en del sen jag senast använde skottkärran…
Muren färdigmålad! Mycket nöjd!
Även nöjd med kökssidan. Muren runt spisen ska målas i nån vit färg och regeln/stolpen ska byggas in.

Det var allt för denna gång. Nu kommer det möjligen inte hända så mycket framöver – nu väntar jag på att färgen ska härda så den kan poleras, sen ska matbordet flytta tillbaka till sin plats. Jag kanske tar tag i vardagsrummet efter det – får se hur det är med ork och lust när det blir dags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *